Blog

És important que els nens aprenguin història? Cal una app de civilitzacions?

shutterstock-334480280_2.jpg

Aquí una explicació de perquè va néixer en nosaltres el cuquet d'explicar les antigues civilitzacions als nois i noies, de fer-ho amb una app i de comprometre’ns a seguir fent-la créixer si interessa.
Creiem que és important aprendre història, ensenyar el desenvolupament històric dels pobles equival a ser conscients, en primer lloc, de la nostra temporalitat, a situar-nos en la nostra pròpia circumstància històrica.
El procés històric, a més de verificar-se en el temps, passa en l'espai. Temps i espai són els dos eixos de l'esdevenir històric. Els fets històrics, un cop situats en el temps, requereixen ser ubicats en el lloc on ocorren, han de ser en una geografia necessita. Per això els mapes i les línies de temps són presents en la nostra aplicació, però a nivell general, no volem que memoritzin fets històrics sinó que comprenguin circumstàncies.
A continuació una petita llista d'aprenentatges que van junts amb el descobriment de la història i la evolució:
1. Despertar la curiositat dels nens i els joves pel seu passat. Fomentar, l'estudi dels orígens familiars i socials, així com els de la regió i la nació.
2. Fer comprendre als nens i als joves que els coneixements històrics no són adquisicions definitives, sinó sabers subjectes a revisió constant. El que avui coneixem pot ser modificat pel coneixement de demà, o pot ser posat en dubte per nous descobriments. L'estudi de la història ha de fomentar la idea que el coneixement és un procés en constant renovació, i estimular el sentit crític i l'esperit d'observació.
3. Ensenyar als alumnes a llegir i identificar, és a dir, a reconèixer i nomenar, i més tard a construir algunes frases per donar-li sentit a les coses així reunides, s'exercita el judici crític i el raonament.
4. El coneixement d'altres cultures i tradicions és la millor manera d'estimular la comprensió i l'esperit de tolerància entre els joves.
5. Aprenen a gestionar la complexitat dels fets històrics, dels problemes socials. Causes i conseqüències de grans fets amb caràcter social, ideològic, polític, generacional, econòmic, tecnològic ...
6. Desenvolupar la capacitat de construir esquemes mentals, arbres de causalitat, mapes de diferències i semblances ....
8. Afavoreix el desenvolupament de la intel·ligència emocional, l'empatia i la capacitat d'entaular diàleg amb "la diferència"
9. Fomenta el pensament hipotètic deductiu que es pot utilitzar en molts altres camps.
Resumint, conèixer, investigar i intentar comprendre altres moments històrics contribueix a desenvolupar importants facultats intel·lectuals i emocionals com la sensibilitat o la consciència.
Tot això es pot fer mantenint el paper lúdic i agradable, no pot ser que una matèria que desperta tanta curiositat i interès en els petits esdevingui avorrida per la falta de materials i recursos que la facin interactiva. Per tot això el mes que ve llancem el gran atles de civilitzacions per a nens.